Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Smak jest bardzo delikatny, a kurczak soczysty. Fantastycznie smakuje z ryżem. Potrawa dla mnie bardzo wiosenna, myślę że aktualnie każdemu przyda się chociaż na talerzu odrobinę wiosny.
Na 2 porcje
Potrzebujemy:
2 torebki ryżu
duża garść pieczarek lub boczniaków
1 podwójna pierś z kurczaka
1 duży por (biała część)
1 łyżka masła
1 kieliszek białego wina
pęczek natki pietruszki
250ml śmietanki do sosów
1 cytryna
S&P
Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Myjemy pora, a następnie kroimy w plasterki. Grzyby również kroimy w plasterki a kurczaka w kostkę (nic nie musi być pokrojone idealnie). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i 1 łyżkę masła, wrzucamy pora, wlewamy białe wino oraz szczypta soli i pieprzu. Dusimy pod przykryciem 5 min. Dodajemy kurczaka i większą część posiekanej pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy i dusimy 10 min. Odcedzamy ryż. Przed podaniem posiłku doprawiamy jeszcze sokiem z cytryny, a na talerzu posypujemy resztką natki pietruszki.
Ps. Przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować" - Jamie Oliver
Ps. Przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować" - Jamie Oliver
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz