2011/12/11

Śledziki imprezowe

Poniższy przepis na śledzie otrzymałam od mojej mamy. Śledziki robi się bardzo szybko, niestety czas oczekiwania jest dość długi, ponieważ muszą postać w lodówce ok. 4 dni. Przepis można modyfikować według swojego uznania. Podstawowy przepis jest oparty na takich przyprawach jak: majeranek, goździk, jałowiec, listek laurowy oraz ziele angielskie i pieprz. Oczywiście ten skład można modyfikować i dodawać swoje dodatki np. koncentrat pomidorowy lub ogórek kiszony czy bardziej na słodko z jabłkiem. Śledzie świetnie sprawdzają się na imprezach.



Potrzebujemy:
4 podwójne płaty matjasów
1 cebula
zalewa:
1 cytryna
2 ząbki czosnku
sól
1/2 łyżeczki cukru
2 - 3 łyżki oleju
przyprawy:
1/2 łyżeczki pieprzu (polecam pieprz kolorowy)
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
5 goździków
1 łyżeczka majeranku
4 owoce jałowca
dodatkowo dodałam chilli

4 podwójne płaty matjasów z zalewy octowej (z dużych białych wiaderek co są w sklepach rybnych). Kupujemy tylko białe, za żółte dziękujemy. Następny krok, to musimy zdjąć z nich skórę. Najłatwiej to zrobić zaczynając od strony ogona i ciągnąć w stronę głowy, robimy to delikatnie aby nie uszkodzić śledzia. Teraz kroimy na 1,5 cm kwałki każdy pojedynczy płat. Układamy pierwszą warstwę w naczyniu i przygotowujemy mieszankę przypraw najlepiej w moździerzu ale jeżeli nie mamy to wystarczy np. miska i pałka do ucierania cista lub papier śniadaniowy i wałek. Wszystkie przyprawy wrzucamy do moździerza i mocno ucieramy, aby wszystkie przyprawy były drobne ale nie może to być miałki proszek. Posypujemy uzyskaną przyprawą pierwszą warstwę śledzi i układamy kolejną warstwę śledzi i znów posypujemy przyprawą.
Cebulę kroimy w piórka i zalewamy wrzątkiem. Tak sparzoną kładziemy na ostatnią warstwę śledzi.
Teraz czas na zalewę. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, czosnek, olej, cukier i sól. Tak przygotowanym sosem zalewamy śledzie. Całość przykrywamy i zostawiamy w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz