2011/12/23

Piernik z guinnessem

W tym roku na święta upiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam...


Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm

Potrzebujemy:
150g masła
300g golden syropu
200g cukru trzcinowego muscovado
250ml piwa Guinness
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
300g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300ml kwaśnej śmietany
2 jajka

Rozgrzewamy piekarnik do 170C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Do garnka wkładamy: masło, cukier, imbir, cynamon i goździki, wlewamy syrop i guinnessa i wszytko roztapiamy na małym ogniu do jednolitej masy ciągle mieszając.
Zdejmujemy masę z ognia i dodajemy mąkę połączoną z proszkiem i sodą. Mieszamy mikserem aż nie będzie grudek. W osobnej misce mieszamy jajka ze śmietaną. Dodajemy mieszankę do masy piernikowej i ucieramy wszystko na gładkie ciasto.
Przelewamy całość do przygotowanej formy i pieczemy przez 45 min. ( do suchego patyczka).
Ostawiamy do ostygnięcia, można polać polewą czekoladową.

Przepis pochodzi z książki Nigella Lawson "Kuchnia,przepisy z serca domu"
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz