2011/12/06

Makaron z leśnymi grzybami

Jesienią dostałam od mamy zamrożone grzyby leśne. Lubię zjeść je w weekend na śniadanie usmażone z cebulką, kiełbaską i jajkiem. Lecz teraz nie o tym, tylko o makaronie z grzybami i chili. Obowiązują tylko grzyby leśne. One nadają smak i aromat potrawie.



Na 4 porcje

Potrzebujemy:
225g grzybów leśnych
150ml rosołu wołowego
100ml czerwonego wina
1 puszka pomidorów (zmiażdżone na sos)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
świeżo posiekana bazylia
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili
400g penne
S&P

Pokrojone grzyby podsmażamy około 5min. Dolewamy rosół i wino. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15min. Dodajemy pomidory, koncentrat, cukier, bazylię. Solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy jeszcze 30min.
Na drugiej patelni lekko podsmażamy chili i czosnek, cały czas mieszamy. Dodajemy chili i czosnek do sosu grzybowego z pomidorami.
Makaron gotujemy al dente. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos, mieszamy i podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz