2011/11/17

Schab jesienny z pieczarkami

Kolejne szybkie danie, które możemy przygotować w niecałą godzinę. Bez drogich składników, szybkie do odgrzania, smaczne, pachnące. Przygotowane mięso można zjeść bez dodatków, można podać z ryżem, kuskusem, kopytkami albo tak jak ja z pampuchami. Będzie na pewno smakowało dużym i małym :)


Dla 4 osób

Potrzebujemy:

1kg schabu
30dkg pieczarek
3 pory (tylko białe części)
cebula
puszka zielonego groszku
mały koncentrat pomidorowy
1 łyżka masła
tymianek
majeranek
S&P

Schab kroimy w paski, solimy, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy mięso i rumienimy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 30 min. Pory kroimy w talarki, a cebulę w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy por oraz cebulę i lekko solimy. Podsmażamy. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy przez 15 min. Gdy mięso na patelni jest miękkie, dodajemy do podduszonych warzyw i mieszamy. Dodajemy groszek konserwowy (lub mrożony) i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dusimy jeszcze 10 min.
Ja dodatkowo na ostatnie 10 min. duszenia dodałam pokrojone 1 jabłko, jednak nie jest to konieczny składnik.

Ps. Przepis pochodzi z ksiązki "Potrawy jednogarnkowe"

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz