2011/11/15

Sałatka z selera i gruszek

Smak dość kontrowersyjny, połączenie również. Znalazłam ten przepis w małej książce "Z kuchennej półeczki - sałatki". Miałam potrzebne składniki, a na drugi dzień do pracy nic nie było, więc zaryzykowałam.
Sałatka na świeżo zaraz po przygotowaniu, nie smakowała za bardzo, chociaż coś w sobie miała. Na drugi dzień sałatak była super. Smaczna, soczysta i zniknęła w 5min.


Na 1 średnią salaterkę

Potrzebujemy:

1/2 selera
2 gruszki
sok z 1/2 cytryny
2 jajka
5 korniszonów
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki natki pietruszki
S&P

Jajka gotujemy na twardo. Seler trzemy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Korniszony i gruszki kroimy w grubszą kostkę, jajka drobno siekamy i dodajemy do selera. Drobno siekamy natkę pietruszki i wrzucamy do sałatki razem z musztardą, solą i piprzem. Mieszamy. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem całość mieszamy i smakujemy czy jeszcze nie doprawić. Salaterkę zakrywamy np. folią spożywczą, i wkładamy do lodówki min.3h lub całą noc.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz