2011/11/24

Kurczak z 40 ząbkami czosnku

Czas na drugi przepis w związku z moim kulinarnym weekendem z Nigella. 40 ząbków czosnku, zaintrygowało mnie to dość mocno. Czytając opis potrawy podany przez autorkę, zastanawiałam się czy to możliwe aby przy takiej ilości czosnku ten kuraczak był zjadliwy. Ona zapewnia, że tak, teraz i ja mogę się pod tym podpisać. Ba! Mało tego, ten kurczak jest pyszny.
Pewnie zastanawiacie się dlaczego akurat jest podanych 40 ząbków. Nigella wyjaśniła, iż przepis ten był jej wkładem do specjalnej książki przygotowanej przez znajomych dla przyjaciela który obchodził 40 urodziny. Swoją drogą ciekawe, czy każdy kto będzie przygotowywał tego kurczaka, dodał tyle ząbków czosnku ile ma lat, czy smak kurczaka by zyskiwał, czy nie. Hmm ale przy 70 ząbkach wolałabym odmłodzić się o połowę ;)

Dla 4 osób

Potrzebujemy:
8 udek z kurczaka
1 duża cebula
świeży tymianek (dodałam suszony)
40 ząbków czosnku (3-4 główki)
2 łyżki białego wytrawnego wina
3/4 łyżeczki soli
pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Jeżeli mamy dużą, brytfankę na której możemy podsmażyć kurczaka, a później ją przykryć i włożyć do piekarnika, to super wszystko możemy zrobić w 1 naczyniu. Jeżeli nie mamy, to bierzemy dużą patelnie, rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka, kładąc udka skórą do dołu. Usmażone kawałki przekładamy miski. Kroimy cebulę i wrzucamy na patelnię, na której smażył się kurczak, dodajemy tymianek, podsmaż chwilę, wlej wino i zakołysz patelnią. Czas na czosnek i tu bardzo ważna sprawa, nie obieramy do białego. Zostawiamy ząbki czosnku w osłonkach. Zdejmujemy tylko luźne, łupinki i dzielimy główki na ząbki. 20 ząbków kładziemy na dno naczynia żaroodpornego, na nie układamy kurczaka skórką do góry. Solimy i pieprzymy. Zalewamy sosem z patelni i posypujemy jeszcze świeżym tymiankiem. Na górę wędruje pozostałych 20 ząbków czosnku. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową (pamiętamy mocno błyszczącą stroną do potrawy). Wkładamy do piekarnika na 30 - 40 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i zostawiamy jeszcze na 10 min. aby się zrumienił.
Podajemy z ryżem, ziemniakami, sałatką. A co z upieczonymi ząbkami czosnku? No cóż są całkiem smaczne, faktycznie znika gdzieś nieprzyjemny ostry smak. Można wrzucić kilka ząbków do puree z ziemniaków lub przygotować zupę czosnkową.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz