2011/11/12

Chleb wieloziarnisty

Lubicie zapach pieczonego chleba w domu? Ja uwielbiam. A kto nie lubi, świeżego, jeszcze trochę ciepłego z chrupiącą skórką kawałka chleba z masłem? Wspaniałe, ten zapach, ten smak...Przypominają każdemu inne chwile... Pewnego dnia moja mama dała mi przepis na bardzo prosty chleb, przygotowanie zajmuje 2 min., niestety na efekt końcowy trzeba poczekać trochę dłużej, ale warto.


Na 2 bochenki (2 keksówki dł.36cm)

Potrzebujemy:

1kg mąki krupczatki
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki sezamu
1szkl. otrąb pszennych lub żytnich
1,5 łyżki soli
1 łyżka cukru
5 dkg świeżych drożdży
1 litr ciepłej wody

Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostałe suche składniki. Kruszymy drożdże wlewamy wodę i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 20min. Dwie keksówki smarujemy margaryną i wysypujemy mąką pszenną. Ciasto po wyrośnięciu mieszamy jeszcze raz i przekładamy do keksówek. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20min. Nastawiamy piekarnik na 180C i pieczemy 50-60min. aż skórka się zrumieni. Po upieczeniu chleb od razu wyciągamy z foremek na kratkę aby ostygły.
Chleb można mrozić lub trzymać w lodówce, będzie dłużej świeży.



Ps. Wiem, że przepis pochodzi z wielkiej książki z przepisami jaką jest internet. Niestety, nie wiem z jakiej dokładnie strony :(
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz