2011/11/15

Gorgonzola w roli głównej

Ser pleśniowy chodził za mną od tygodnia. No i wychodził...bardzo dobry makaron z sosem z sera gorgonzola. Danie dla wielbicieli tego gatunku sera, bo zapach i smak jest bardzo intensywny. Makaron najlepszy zaraz po przygotowaniu, świeży najlepiej jeszcze w garnku podany na stół do jedzenia.


Dla 4 osób 

Potrzebujemy:

400g makaronu np.taglierini (cienkie wstążki)
225g gorgonzoli (np. w Lidlu)
150ml gęstej śmietany
2 łyżki wytrawnego białego wina
4-5 gałązek świeżej szałwii
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżki masła
sól
biały pieprz

Na początku nastawiamy duży garnek, z osoloną wodą na makaron. W drugim rondelku topimy masło, dodajemy 175g gorgonzoli i podgrzewamy 2 min., na małym ogniu, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę, wino i mąkę kukurydzianą. Mieszamy, aż uzyskamy gładki sos.
Sprawdzamy co z makaronem, pilnujemy aby był al dente.
Do garnka z sosem wrzucamy posiekaną szałwię, solimy i pieprzymy do smaku. Makaron powinien być gotowy, odcedzamy zostawiając trochę wody.
Makaron zostawiamy w garnku w którym się gotował i wlewamy jeszcze ciepły sos. Mieszamy. W przypadku gdy makaron z sosem jest zbyt gęsty, dolewamy trochę wody która nam została po makaronie. Wymieszać. Przełożyć do miski lub na talerze i posypać grubo pozostałym serem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz