2011/11/09

Macaroni z serem

Coś szybkiego, mega kalorycznego ale bardzo pysznego. Makaron przygotowuje się w max.30 min. Najlepszy zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, na drugi dzień nie smakuje już tak dobrze. Do tego dania, proponuję kieliszek dobrego, lekko schłodzonego wina.



Dla 4 osób

Potrzebujemy:

250g makaronu - sprawdzają się bardzo małe kolanka (można dostać np. w tesco)
9 frankfurterek
1 puszka kukurydzy
duża garść szczypiorku

Sos
40g masła
40g mąki
425ml mleka
S&P
1 łyżka musztardy (delikatesowa)
180g sera (cheddar) 

Przygotuj 3 garnki. Pierwszy na makaron, drugi do grzania kiełbasek i trzeci największy do sosu. Ugotuj makaron i nastaw kiełbaski aby się grzały. W największym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy po trochu mleko, ciągle mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1-2 min., aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól i pieprz, następnie musztardę i 120g startego sera. Mieszamy. Teraz czas na kukurydzę i szczypiorek. Dodajemy makaron i kiełbaski pokrojone na kawałki. Całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztką startego sera i zapiekamy 20min. w 180C pod górną grzałką, aby się zrumieniło. Podajemy zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz