2011/11/12

Gulasz gospodarski

Zapiekanka jest bardzo prosta i nie wymaga wymyślnych składników. Samo przygotowanie to około 15 min., pieczenie 20min. i obiad gotowy w niecałą godzinę. Zapiekanka ma słodkawy smak dzięki papryce, jednocześnie jest pikantna gdyż dodajemy ketchup i ostrą paprykę. Idealna na obiadokolację, a także jako jedzenie do pracy, gdy mamy możliwość podgrzania w mikrofalówce.


Dla 4 osób lub na 2 dni

Potrzebujemy:

30dkg mortadeli
4 duże ziemniaki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
2 duże cebule
olej (ryżowy)
1/2szkl. bulionu (kostka rosołowa)
1/2 szkl. ketchupu pikantnego
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
szczypta cukru
1/4 łyżeczki ostrej papryki
S&P

Obrane ziemniaki kroimy np. na grubą kostkę i lekko obgotowujemy. Cebulę i mortadelę również kroimy w grubą kostkę a papryki w paski. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z szczyptą cukru, dodajemy paprykę i smażymy 1 min. Dodajemy podgotowane ziemniaki i mortadelę, delikatnie mieszamy i smażymy 3 min. /Nastawiamy piekarnik na 180C/ Dodajemy sok z cytryny oraz bulion z ketchupem. Mieszamy. Teraz czas na sól, pieprz i ostrą paprykę. Mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania i wkładamy do piekarnika na około 20min. aż ziemniaki będą miękkie.

Przepis pochodzi z książki "Potrawy jednogarnkowe"

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz