2012/09/17

Spaghetti z tuńczykiem

Z cyklu dań 30 minutowych, to pobija rekordy... Danie idealne dla osób które lubią połączenie tuńczyka z makaronem i pomidorami... 



Dla 2 osób

Potrzebujemy:
250 - 300g spaghetti
1 puszka tuńczyka w oliwie
2 ząbki czosnku
1 łyżka odsączonych kaparów
1 świeża czerwona papryczka chili
1 mały pęczek natki pietruszki
8 czarnych oliwek
1/4 łyżeczki cynamonu
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
S&P

Nastawiamy wodę na makaron z solą. Na patelnię wylewamy olej z tuńczyka. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku oraz kapary. Dodajemy drobniutko pokrojone chili i pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki (trochę odkładamy do dekoracji). Mieszamy i smażymy około 3 minuty. Następnie dodajemy tuńczyka, rozdzielając go na drobniejsze kawałki oraz oliwki pokrojone w kawałki. Dodajemy cynamon i pomidory. Do całości dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Odcedzamy makaron po około 8 minutach gotowania. Makaron przekładamy do garnka w którym się gotował, dodajemy sos i całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki: Jamie Oliver "30 minut w kuchni"

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz