Potrzebujemy:
4 piersi z kurczaka lub podudzia
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 cytryna
300g pomidorów koktajlowych
4 plasterki wędzonego boczku
S&P
oliwa lub olej
pergamin, papier do pieczenia ciast
Rozgrzewamy dużą patelnie z odrobiną oleju. Arkusz pergaminy kładziemy na desce do krojenia. Posypujemy go solą, pieprzem,oregano i papryką, polewamy oliwą. Kawałki kurczaka kładziemy na papierze i obtaczamy w przyprawach. Smażymy po 5 minut z każdej strony. Pergamin wyrzucamy. Nastawiamy piekarnik na 180C.
Cytrynę kroimy w ósemki, a pomidorki na połówki. Wszystko układamy w naczyniu w którym całość zapieczemy. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku. Układamy w naczyniu. Całość wkładamy do piekarnika pod grill na 15-20 minut.
Zamiast boczku można użyć szynki parmeńskiej, ale zmniejszamy wówczas ilość soli przy przyprawianiu mięsa.
Całość możemy podać z ryżem.
Przepis pochodzi z książki: Jamie Oliver "30 minut w kuchni"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz