Dla 4 osób
Potrzebujemy:
4 - 5 kajzerek (lepiej aby były z poprzedniego dnia)
350g boczniaków
2 jajka
pęczek natki pietruszki
1/2 cebuli
1 duży pomidor
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
garść startego żółtego sera lub mozzarella
szczypta:bazylia, oregano, cukier
1 łyżka masła
S&P
Piekarnik rozgrzany do 180C.
Boczniaki kroimy w paski, cebulę w kostkę. Pomidora kroimy w kostkę i podgrzewamy. Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Dodajemy boczniaki, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 5-6 minut, dodajemy świeżą natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Podgrzane pomidory miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy bazylię, oregano, cukier oraz sól i pieprz. Koncentratu dodajemy tyle aby sos miał gęstą konsystencję. Odstawiamy.
W misce roztrzepujemy 2 jajka i dodajemy do nich usmażone boczniaki. Mieszamy.
Na dużej blaszce do pieczenia układamy przekrojone na 2 lub 3 części bułki. Każdą z bułek smarujemy sosem pomidorowym, na górze układamy masę z jajek i boczniaków. Na koniec posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika na około 10-15minut aż bułki będą chrupiące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz