2011/10/09

Mini pizza

W związku z tym, że już za oknem jesień, pomidorów pod dostatkiem więc przygotowałam mini pizze. Mini bo wygodnie zabrać do pracy, mini bo jedna malutka pizza to przecież nie duży kawałek zwykłej ;) Mini bo można zrobić ich bardzo dużo i każda może być inna...Paleta kolorów jesieni na mini pizzach.
Na 20 sztuk:
1kg mąki pszennej
2 opakowania drożdży instant
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
3 łyżki oliwy
ciepła woda

Wysypujemy mąkę na blat, stolnicę lub do miski. Dodajemy drożdże i mieszamy. Dalej dodajemy cukier i sól. Mieszamy i zaczynamy po mału dolewać ciepłą wodę. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie miękkie i sprężyste. Teraz dodajemy oliwę. Ciasto zrobi się bardzo miękkie, ale wyrabiamy aż cała oliwa wejdzie w ciasto. Ciasto przekładamy do miski aby wyrosło około 20 min.


Sos:
4 świeże pomidory (może być puszka pomidorów)
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki chili (może być świeże)
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki cukru
S&P

Na pizze proponuję m.in.:
  • Pomidorki koktajlowe
  • Papryka
  • Ser feta, mozarella,kozi
  • Pomidory suszone
  • Ananas (jeżeli ktoś lubi na słodko)
Po 20 min. jak ciasto wyrośnie, odrywamy kawałek formujemy małą pizze, smarujemy sosem i obkładamy dodatkami według uznania. Pizze pieczemy 15min. w 180C.
Mini pizze sprawdzają się rewelacyjnie na imprezach, na pikniku, czy na lunch w pracy (na ciepło lub na zimno).

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Na lunch w pracy na pewno - wypróbowane na nas, koleżankach z pokoju:) Mini pizze były po prostu przepyszne, szczególnie te z ostrymi papryczkami:D

    OdpowiedzUsuń