W związku z tym, że już za oknem jesień, pomidorów pod dostatkiem więc przygotowałam mini pizze. Mini bo wygodnie zabrać do pracy, mini bo jedna malutka pizza to przecież nie duży kawałek zwykłej ;) Mini bo można zrobić ich bardzo dużo i każda może być inna...Paleta kolorów jesieni na mini pizzach.
Na 20 sztuk:1kg mąki pszennej
2 opakowania drożdży instant
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
3 łyżki oliwy
ciepła woda
Wysypujemy mąkę na blat, stolnicę lub do miski. Dodajemy drożdże i mieszamy. Dalej dodajemy cukier i sól. Mieszamy i zaczynamy po mału dolewać ciepłą wodę. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie miękkie i sprężyste. Teraz dodajemy oliwę. Ciasto zrobi się bardzo miękkie, ale wyrabiamy aż cała oliwa wejdzie w ciasto. Ciasto przekładamy do miski aby wyrosło około 20 min.
Sos:
4 świeże pomidory (może być puszka pomidorów)
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki chili (może być świeże)
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki cukru
S&P
Na pizze proponuję m.in.:
- Pomidorki koktajlowe
- Papryka
- Ser feta, mozarella,kozi
- Pomidory suszone
- Ananas (jeżeli ktoś lubi na słodko)
Mini pizze sprawdzają się rewelacyjnie na imprezach, na pikniku, czy na lunch w pracy (na ciepło lub na zimno).
Smacznego!
Na lunch w pracy na pewno - wypróbowane na nas, koleżankach z pokoju:) Mini pizze były po prostu przepyszne, szczególnie te z ostrymi papryczkami:D
OdpowiedzUsuń