2013/04/27

Łosoś na parze

Gotowanie na parze jest bardzo szybkie i bardzo zdrowe. Przygotowanie łososia to około 50 minut z gotowaniem. Dzięki gotowaniu na parze unikamy przykrego zapachu smażonej ryby.
Do takiego gotowania nadaje się garnek i zwykły durszlak plus pokrywka.



Potrzebujemy:
150-200g kawałek świeżego łososia
1 łyżeczka pieprzy cytrynowego - koniecznie
1/4 łyżeczki soli

Dekoracja
garść mixu sałat
cząstki cytryny

Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wkładamy durszlak i przygrywamy pokrywką. Woda musi się zagotować i gotować przez cały czas aby była para :) - niby jasne ale dla osób które będą to robiły pierwszy raz wcale nie musi to być oczywiste.
Łososia solimy, posypujemy pieprzem i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie kiedy woda się gotuje, wkładamy łososia na durszlak, przykrywamy i zostawiamy na 30-40 min. 
Koniec :)

Podajemy na sałacie skropionej sokiem z cytryny.

Smacznego!



2013/04/25

Musli z brzoskwiniami

Zaczynamy dzień!
Dziś na śniadanie proponuję musli z brzoskwiniami i jogurtem.
Zadbajmy dla siebie samych, żeby szybkie śniadanie też ładnie wyglądało.
I od razu będziemy mieć lepszy humor :)



Potrzebujemy:
Wysoką szklankę
Garść musli lub granoli owocowej
4 połówki brzoskwiń z puszki (jak nie mamy świeżych np.zimą)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka otrębów
1 łyżka suszonej żurawiny

Brzoskwinie musimy pokroić na drobne kawałki. W wysokiej szklance układamy wszytko warstwami. Po środku i na wierzch dajemy po 1 łyżce jogurtu.
Proste, smaczne i szybkie - o to chodzi :)

Smacznego!



2013/04/20

Na śniadanie, świeży sok pomarańczowy

Dziś na śniadanie sok pomarańczowy, ale nie z kartonu!
Jak nie mamy elektrycznej wyciskarki, to nadaje się nawet taka ręczna zwykła plastikowa do cytryn.

Na 1 szklankę energii i witamin potrzebujemy 3 soczyste pomarańcze.
Dla więcej niż 2 osób musimy się przygotować w siatkę pomarańczy i dużo cierpliwości, ale warto :)


2013/04/17

Szaszłyki z kurczaka

Tak na prawdę bardzo szybkie danie. Świetne na obiad jak i na imprezę z przyjaciółmi. Można je przygotować na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku. Szybko, smacznie i bez wysiłku.




Potrzebujemy:
1 pierś z kurczaka
1 małą cukinie
1 opakowanie pomidorków cherry
2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżka oleju arachidowego
1/2 łyżeczki soli
patyczki do szaszłyków
odrobinę zwykłego oleju aby posmarować patyki

Kurczaka kroimy w kostkę, cukinię w grubsze talarki. Do miski wlewamy sos teriyaki, olej arachidowy, dodajemy sól. Mieszamy. Do marynaty dodajemy kurczaka, cukinię i pomidorki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 30 min.
Nastawiamy piekarnik na 180C.
Następnie na przemian nakłuwamy na patyki posmarowane olejem.
Pieczemy na płaskiej foremce około 40 min. co jakiś czas obracamy, aby się ładnie zrumieniły z każdej strony.


Smacznego!



Cudze chwalicie, Swego nie znacie...

Powstała na blogu nowa zakładka, zapraszam do lektury :)

2013/04/14

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Rewelacyjna sałatka, szybka w przygotowaniu, smaczna, kolorowa i zdrowa. Idealna na obiad, kolacje, przekąskę w pracy itd. Sałatka będzie miała u mnie jeszcze wiele odsłon i wszystkie będą pyszne, bo cały sekret to dressing - Monia dziękuję.



Potrzebujemy:
Garść mix'u sałat
1 pierś z kurczaka
1 pomidor
2 łyżki kiełków sojowych
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka otrębów
S&P

Marynata do kurczaka
1 łyżka oleju ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu chili słodko - pikantnego
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
S&P

Dressing
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka golden syrup lub płynnego miodu (lipowy lub wielokwiatowy)

Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na pół aby powstały dwa cienkie kotlety. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce i wkładamy do niej kurczaka. Zostawiamy na minimum godzinę.
Kurczaka smażymy na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Studzimy.
Do miski wkładamy sałatę, następnie pomidora pokrojonego na kawałki oraz pierś z kurczaka pokrojoną w paski. Pestki dyni prażymy na suchej teflonowej patelni około 1-2 minuty (uwaga żeby nie przypalić bo będą gorzkie) i również dodajemy do pozostałych składników w misce, na koniec kiełki sojowe. Całość posypujemy otrębami.
Czas na dressing.Wszystkie składniki mieszamy w szklance lub kubku. Polewamy sałatkę 15 minut przed podaniem i całość mieszamy.

Można podać z chrupiącym pieczywem czosnkowym.

Smacznego!

2013/04/10

Druga szansa, a raczej zacznijmy od nowa z większym zapałem

Długo mnie tu nie było, zbyt długo...Jednak jak się nie robi tego co się lubi, to ciężko jest znaleźć sobie miejsce. Postanowiłam  wrócić do tego co lubię i zacząć od nowa, dając sobie drugą szansę. Bo dlaczego mam rezygnować z czegoś co sprawiało mi przyjemność, tylko dla tego, że komuś to się nie podobało, nie doceniał, nie rozumiał, nie szanował... STOP :)
Mój styl życia "trochę" uległ zmianie, moje podejście do życia codziennego też się zmieniło to i blog musi nabrać trochę zmian, tak jak ja.
Chciałabym proponować jedzonko proste i szybkie w przygotowaniu, lekkie, pachnące, kolorowe i tryskające energią, hmm a raczej to my po nim powinniśmy mieć energie i chęć działania. Idzie wiosna, lato będzie moc świeżych owoców i warzyw, więc będzie pole do popisu.
Dania będą przygotowywane w większości dla 1 osoby dlatego składniki będą podawane w małych ilościach.
Królować będą przekąski, sałatki, kolorowe kanapki!!!
No to zaczynamy...

Ps. Pierwsze tulipany w domu, idzie wiosna...