Rewelacyjna sałatka, szybka w przygotowaniu, smaczna, kolorowa i zdrowa. Idealna na obiad, kolacje, przekąskę w pracy itd. Sałatka będzie miała u mnie jeszcze wiele odsłon i wszystkie będą pyszne, bo cały sekret to dressing - Monia dziękuję.
Potrzebujemy:
Garść mix'u sałat
1 pierś z kurczaka
1 pomidor
2 łyżki kiełków sojowych
2 łyżki kiełków sojowych
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka otrębów
S&P
Marynata do kurczaka
1 łyżka oleju ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu chili słodko - pikantnego
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
S&P
Dressing
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka golden syrup lub płynnego miodu (lipowy lub wielokwiatowy)
Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na pół aby powstały dwa cienkie kotlety. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce i wkładamy do niej kurczaka. Zostawiamy na minimum godzinę.
Kurczaka smażymy na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Studzimy.
Do miski wkładamy sałatę, następnie pomidora pokrojonego na kawałki oraz pierś z kurczaka pokrojoną w paski. Pestki dyni prażymy na suchej teflonowej patelni około 1-2 minuty (uwaga żeby nie przypalić bo będą gorzkie) i również dodajemy do pozostałych składników w misce, na koniec kiełki sojowe. Całość posypujemy otrębami.
Czas na dressing.Wszystkie składniki mieszamy w szklance lub kubku. Polewamy sałatkę 15 minut przed podaniem i całość mieszamy.
Można podać z chrupiącym pieczywem czosnkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz