Doskonały, obłędny smak. Ryż z selerem oraz klopsiki w sosie żurawinowym. Obiad z cyklu 15 minut z Jamiem. Pyszny, obłędny. Niesamowite połączenie smaków seler i ryż. Polecam, szybki, pyszny obiad lub kolacja.
Potrzebujemy:
Dla 4 osób
1 korzeń selera
250g mielonej wieprzowiny np. łopatki lub szynki
250g mielonej wołowiny
1 łyżeczka kminku
3 łyżki wódki
1 szkl. ryżu
200g świeżego szpinaku
3 łyżki dżemu z żurawiny
3 łyżki śmietany 12%
1/2 łyżeczki tymianku lub 3 gałązki świeżego
2 łyżki oleju rzepakowego
Duży pęczek koperku
Sól i pieprz
Gotujemy ryż w 2 szklankach wrzątku. Seler obieramy i kroimy na 1 cm kostkę. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy seler, dodajemy sól, pieprz i tymianek. Obsmażamy, dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy do miękkości. Uwaga: seler się karmelizuje trzeba uważać aby się nie przypalił.
Mięso mieszamy ze sobą, dodajemy sól, pieprz i drobno posiekany koperek (kilka gałązek zostawiamy do ozdoby). Rozgrzewamy dużą patelnie, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego. Mięso wyrabiamy ręką. Mokrymi rękami formujemy około 20 sztuk klopsików i od razu wrzucamy na patelnie. Dodajemy kminek. Smażymy klopsiki, aż będą przysmażone. Na patelnie do klopsików wlewamy 3-4 łyżki wódki, podpalamy lub czekamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy żurawinę, smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Można dolać 1/4 szklanki wody, aby sos był rzadszy.
Mięso mieszamy ze sobą, dodajemy sól, pieprz i drobno posiekany koperek (kilka gałązek zostawiamy do ozdoby). Rozgrzewamy dużą patelnie, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego. Mięso wyrabiamy ręką. Mokrymi rękami formujemy około 20 sztuk klopsików i od razu wrzucamy na patelnie. Dodajemy kminek. Smażymy klopsiki, aż będą przysmażone. Na patelnie do klopsików wlewamy 3-4 łyżki wódki, podpalamy lub czekamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy żurawinę, smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Można dolać 1/4 szklanki wody, aby sos był rzadszy.
Do usmażonego selera dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Dodajemy świeży szpinak i przykrywamy garnek pokrywką aby szpinak zmiękł.
Na półmisek wykładamy mieszankę ryżu, selera i szpinaku. Dalej układamy klopsiki i polewamy wszystko sosem. Ozdabiamy koperkiem i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz