2016/11/16

Szybki obiad: Kurczak z rozmarynem i makaron z fasolką i pesto

Kolejny szybki przepis na obiad z cyklu Jamiego Olivera. Sposób gotowania fasolki z makaronem faktycznie przyspiesza całość gotowania, smak fantastyczny. Jamie w swoim daniu użył gotowych płatów makaronu które pokroił, ja użyłam zwykłego makaronu penne. Ilość składników wygląda skomplikowanie, ale danie jest na prawdę bardzo szybkie w przygotowaniu. Pierś  z kurczaka soczysta. Całe danie fajnie prezentuje się na jednym półmisku na kolacje lub obiad. Polecam.


Potrzebujemy 
Dla 4 osób lub dla 2 na dwa dni

2 filety z kurczaka (każdy po około 150g)
Rozmaryn (dobrze mieć świeży)
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
7 ząbków czosnku (w tym 6 w łupinie)
1 świeże czerwone chilli (może być mrożone)
250g fasolki  szparagowej (dobrze gdyby była zielona)
320g makaronu (penne lub łazanki)
200g świeżego szpinaku
8 pomidorków koktajlowych
pęczek bazylii
50g obranych migdałów
50g parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz

Zaczynamy od nastawienia w garnku wody na makaron. Następnie szykujemy kurczaka. Na pergaminie do pieczenia lub papierze śniadaniowym układamy filety, obsypujemy z dwóch stron solą, pieprzem, rozmarynem i nasionami kopru włoskiego. Przykrywamy kawałkiem papieru i rozbijamy wałkiem na równą grubość. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy filety na średnim ogniu. Dodajemy 6 ząbków czosnku w łupinach i chilli. Smażymy, pamiętamy o obracaniu filetów.
Do osolonej gotującej się wody na makaron wrzucamy fasolkę na 3 minuty, następnie dodajemy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Do blendera wkładamy: bazylie, migdały, parmezan, oliwę, sok z cytryny, ząbek czosnku i 1 wazową łyżkę wody z garnka z gotowanym makaronem. Blendujemy, powinno mieć konsystencję śmietany.
Na patelnie z kurczakiem dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Jeszcze smażymy 3 minuty.
Na ostatnią minutę gotowania makaronu i fasolki wrzucamy szpinak. Odcedzamy makaron gotowany z fasolką i szpinakiem (zostawiamy sobie trochę wody z garnka w kubku). Mieszankę makaronu, fasolki i szpinaku przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy pesto i szybko mieszamy. Jeżeli jest za gęste dodajemy trochę wody po gotowanym makaronie. Wykładamy na półmisek.
Kurczaka zdejmujemy z patelni i kroimy na paski. Układamy na makaronie. Do tego ząbki czosnku, pomidorki i dla chętnych do doprawienia dania na bardziej ostro usmażone chilli.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz