2012/02/08

Papryka faszerowana

Kto jej nie zna...Bardzo szybko się robi, są bardzo sycące i bardzo smaczne. Zimą świetnie smakują z ryżem i mięsem mielonym z chili, latem np.cukinią, pomidorami z dodatkiem ziół i tuńczyka. Z tego co czytałam to do farszu część osób dodaje ryż surowy, ja wolę dodać podgotowany wówczas mam pewność, że nie będzie twardych ziarenek.

Dla 2 osób



Potrzebujemy:
2 duże czerwone, szerokie papryki
1 cebula
20dkg mięsa mielonego
1 puszka krojonych pomidorów
1 torebka podgotowanego ryżu
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili ( jeżeli ktoś woli bardziej ostre to cała)
4 duże pieczarki
2 łyżki tartego żółtego sera
tymianek
bazyli suszona lub świeża
S&P

Drobno kroimy: cebulę, czosnek i chili. Paprykę również kroimy w kostkę. Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę, mięso mielone i pod koniec czosnek a następnie pieczarki. Smażymy. Dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko solimy, pieprzymy i szczyptę cukru. Doprawiamy tymiankiem i bazylią. Dusimy. Na koniec dodajemy podgotowany ryż i wszystko starannie mieszamy. Paprykom odcinamy góry, aby zrobić pokrywki. Wyjmujemy z środka nasiona, delikatnie solimy. Piekarnik nastawiamy na 180C. Papryki nadziewamy przygotowanym farszem, na górę dodajemy ser żółty i przykrywamy odciętymi pokrywkami. Całe papryki delikatnie smarujemy oliwą przy użyciu pędzla. Całość zapiekamy 30-40min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz