2012/02/06

Babeczki śniadaniowe

Babeczki są wytrawne, a podstawowy składnik do jajko. Nie są to babeczki z mąki, nie jest to forma ciasta, z babeczki tak na prawdę wzięty jest tylko wygląd. Dla osób lubiących wytrawne śniadania, danie idealne. Składniki jakie dodamy do jajek mogą być różne: ser, ser kozi, pomidory, pomidory suszone, szczypiorek, grzyby, salami, szynka, szynka prosciutto, boczek, cebulka, szpinak, mozzarella... Co nam będzie potrzebne to forma na muffinki lub silikonowe foremki do babeczek.



Na 2 osoby:


Potrzebujemy:
4 jajka
4 plastry pomidora
3 pieczarki
1/2 cebuli
starty ser żółty
3 plasterki szynki wędzonej
S&P

Foremkę na muffinki smarujemy masłem (w tym przypadku potrzebne będą 4 wgłębienia). Pieczarki drobno siekamy, tak samo cebulę. Nastawiamy piekarnik na 180C. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni, solimy i pieprzymy do smaku. Do wgłębień w foremce wkładamy po plasterku pomidora i wbijamy po jednym jajku. Dodajemy pokrojoną drobno szynkę i podsmażone pieczarki. Na koniec na samą górę kładziemy ser. Wkładamy do piekarnika na około 8min. Sprawdzamy wykałaczką stan ścięcia jajek ( jak kto lubi ). Delikatnie wyjmujemy i podajemy.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. a co się stało z tymi 4 plastrami pomidora?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapomniałam o nich napisać ale poprawiłam, dziękuję :(

    OdpowiedzUsuń