Szybkie ciasteczka na jesienne chłody. Ciasteczka są jednomiskowe oraz nie potrzebujemy do nich miksera. Pyszne, chrupiące mogą być z orzechami, wiórkami kokosa, otrębami, migdałami, żurawiną, rodzynkami, suszonymi śliwkami.
- 2 szkl. płatków owsianych
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. cukru
- 2 łyżki otrębów
- 1 łyżka mielonego ostropestu
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
- 1 łyżka mleka
- szczypta soli
Dodatkowo: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, pestki słonecznika, wiórki kokosowe.
Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy. Jajka mieszamy i dodajemy do suchych składników. Dodajemy dodatki. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodajemy mleko. Mieszamy wszystko łyżką. Masa powinna być gęsta ale łatwo odchodzić od łyżki.
Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy na papierze do pieczenia około 15-20 minut, aż ciasteczka będą rumiane.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz