2016/10/06

Ciasteczka owsiane

Szybkie ciasteczka na jesienne chłody. Ciasteczka są jednomiskowe oraz nie potrzebujemy do nich miksera. Pyszne, chrupiące mogą być z orzechami, wiórkami kokosa, otrębami, migdałami, żurawiną, rodzynkami, suszonymi śliwkami.


Potrzebujemy:

  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki otrębów
  • 1 łyżka mielonego ostropestu
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli

Dodatkowo: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, pestki słonecznika, wiórki kokosowe.

Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy. Jajka mieszamy i dodajemy do suchych składników. Dodajemy dodatki. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodajemy mleko. Mieszamy wszystko łyżką. Masa powinna być gęsta ale łatwo odchodzić od łyżki.
Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy na papierze do pieczenia około 15-20 minut, aż ciasteczka będą rumiane.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz