2015/06/16

Sałatka z truskawkami


Świetna sałatka na drugie śniadanie do pracy lub większa jej ilość jako dodatek do obiadu.




Potrzebujemy:
  • 1 szklanka świeżych truskawek
  • 2 duże garście rukoli
  • 1/4 kostki fety lub sera typu bałkańskiego
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni

Do rukoli dodajemy przekrojone na pół truskawki, ser pokrojony w kostkę oraz szynkę pokrojoną w paseczki. Solimy i pieprzymy. Całość polewamy octem balsamicznym i olejem lnianym.
Mieszamy i od razu podajemy.
Całość jeszcze można posypać uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz