Świetna sałatka na drugie śniadanie do pracy lub większa jej ilość jako dodatek do obiadu.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka świeżych truskawek
- 2 duże garście rukoli
- 1/4 kostki fety lub sera typu bałkańskiego
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni
Do rukoli dodajemy przekrojone na pół truskawki, ser pokrojony w kostkę oraz szynkę pokrojoną w paseczki. Solimy i pieprzymy. Całość polewamy octem balsamicznym i olejem lnianym.
Mieszamy i od razu podajemy.
Całość jeszcze można posypać uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz