2015/06/18

Tarta serowa z truskawkami


Sezon na truskawki trwa. Poniżej propozycja szybkiej tarty ze świeżymi truskawkami.


Potrzebujemy:
Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżki naturalnego jogurtu
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Masa serowa:
  • 350g zmielonego twarogu (taki z wiaderka)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 laska wanilii

Dekoracja:
  • Świeże truskawki

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto siekamy a następnie szybko zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie dno i boki formy do tarty wylepiamy ciastem. Ciasto pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. Studzimy.

Masa serowa:
Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Jeżeli masa jest bardzo płynna można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody.

Na zimne cisto wykładamy masę serową, ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny aby masa się ścięła. Następnie ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami.

Smacznego!

1 komentarz: