2015/05/05

Zupa cytrynowa z kurczakiem

Letnia zupa o bardzo delikatnym smaku. Kwaskowa. Zapach obłędny. Polecam!




Potrzebujemy:

  • 2 łyżki oleju
  • 4 szalotki
  • 2 marchewki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 250g piersi z kurczaka
  • 2 cytryny
  • 1,5 litra wody lub rosołu drobiowego ( tylko nie z kostki!!!)
  • sól i biały pieprz
  • 150g śmietanki
  • 200g połamanego na kawałki spaghetti
  • natka pietruszki do ozdoby


W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną szalotkę, marchew pokrojoną w talarki oraz cienko pokrojony seler a także pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Duśmy przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Bardzo cienko obieramy cytryny, pozbywamy się białej skórki jeżeli obraliśmy zbyt grubo. Do garnka dokładamy skórkę i sok z cytryn, zalewamy całość rosołem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, następnie wyjmujemy skórki cytryny.
Dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Grzejemy ale nie doprowadzamy do wrzenia bo może się zwarzyć śmietana. Wyłączamy zupę i dodajemy makaron, dojdzie pod wpływem ciepła.

Smacznego!


Przepis pochodzi z książki: "Makaron-dania tradycyjne i nowe pomysły"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz