2012/06/09

Pierogi z pieczarkami

Najszybsze pierogi świata... Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego omija nas przygotowanie ciasta na pierogi. Dodatkowo ciasto francuskie sprawia, że pierogi są bardzo delikatne. Danie może być podane na obiad, ciepłą kolacją lub jako przekąska na imprezie. 



Dla 2 osób

Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
500g pieczarek
1 duża cebula
szczypiorek
natka pietruszki
1/2 łyżeczki tymianku (lub świeży)
1 łyżka margaryny
1 białko
S&P




Pieczarki i cebulę kroimy na drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy margarynę. Wrzucamy cebulę i dodajemy szczyptę soli czekamy, aż się zrumieni i dodajemy pieczarki (patelni nie przykrywamy pokrywką, aby pieczarki nie puściły wody). Dodajemy tymianek. Smażymy 20min. Siekamy szczypiorek i natkę pietruszki. Dodajemy do pieczarek, mieszamy i smażymy jeszcze około 5min. Studzimy. 


Ciasto francuskie przekładamy na blat (stolnice, dużą deskę) obsypany mąką. Lekko wałkujemy. Wycinamy kubkiem, miseczką, szklanką - kółka. Nakładamy farsz i sklejamy. Dodatkowo możemy łączenia poprzecinać widelcem aby ciasto się nie rozwarstwiło. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierogi, a następnie smarujemy je białkiem. Pieczemy około 20min. aż się zrumienią.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz