2012/01/17

Tarta cebulowa

Przeszukałam internet w znalezieniu odpowiedniego dla mnie przepisu na tarte cebulową. Kilka znalazłam ale podczas przygotowania i tak większość zrobiłam po swojemu. Ciasto wyszło bardzo cienkie i kruche, a farsz słodkawy z wyczuwalną ostrością cebuli. Podsumowując wyszło ładnie, smacznie, a samo danie wraz z pieczeniem zajmuje około 1 godziny. Idealne z kieliszkiem białego wina.


Na 1 tarte ( foremka średnicy 27cm):

Potrzebujemy:
Ciasto:
100g mąki orkiszowej
150g mąki pszennej ( można dodać tylko mąkę pszenną)
100g zimnego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
sól
1/2 łyżeczki kurkumy

Farsz:
0,5kg białej cebuli
1 duża łyżka masła
50ml słodkiego wina
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka cukru
sól
biały pieprz
2 jajka
100ml jogurtu naturalnego lub śmietany

Zaczynamy od ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy ciasto do lodówki na około 30min. 
Cebulę obieramy (najłatwiej przekroić cebulę na pół i obrać). Cebulę kroimy w piórka. Aby zaoszczędzić sobie czasu i łez możemy użyć blendera. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę lekko solimy i dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i dusimy aż zmięknie. Dodajemy wino i jeszcze podsmażamy aby alkohol wyparował. Odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę do tarty. Pieczemy ciasto około 15-20min. Kiedy ciasto się piecze, w osobnej misce mieszamy 2 jajka z jogurtem lub śmietaną. Wlewamy mieszankę do ostudzonej cebuli. Dodajemy jeszcze biały pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.Całość mieszamy i wylewamy na upieczone ciasto. Dodatkowo możemy jeszcze wierzch posypać startym żółtym serem. Całość wstawiamy do piekarnika na 15 min. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz