2012/01/14

Drobiowe szaszłyki

Szaszłyki są świetnym daniem kiedy na kolacje przychodzą znajomi. Smaczne, kolorowe i świetnie się prezentują. Pasują do nich różne surówki i sałatki, można do nich podać sosy lub chutney. Kiedy chcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania to min. 1 godzina ale można przygotować mieszankę na szaszłyki dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.



Na 6 szaszłyków

Potrzebujemy:
2 filety z kurczaka
1 czerwona papryka ( można wykorzystać 2 w różnych kolorach)
250g pieczarek
Można wzbogacić szaszłyki o: cukinie, cebule, bakłażana, pomidorki koktajlowe

Marynata:
olej ryżowy
sos sojowy ciemny
wędzona papryka
chili
1/2 łyżeczki miodu ( jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy smak)
zmiażdżony ząbek czosnku
S&P

Surówka:
Rzodkiew biała
Ogórek świeży
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%

Składniki marynaty mieszamy w sporej misce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (około 1,5x1,5), papryka również w większą kostkę, pieczarki na pół. Wszystko wrzucamy do miski z marynatą. Mieszamy i odstawiamy na godzinę lub całą noc. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie również około 1 godziny. Następnie należy je delikatnie natłuścić olejem, aby łatwo po upieczeniu można było wszystko zsunąć z patyka. Rozgrzewamy piekarnik na 180C (górna grzałka lub funkcja grilla). Nadziewamy na przemian, kurczaka, paprykę, pieczarkę itd. Układamy wszytko w naczyniu do zapiekania, i pieczemy około 30-40min. Przekręcają szaszłyki co około 10 min.
Jako surówkę podałam rzodkiew białą z świeżym ogórkiem. Rzodkiew i ogórka ścieramy na tarce na wiórki. Dodajemy 1 łyżkę śmietany i mieszamy.
Jako dodatek chutney z mango.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz