2015/02/15

Jambalaya z krewetkami


Jednym słowem: pycha!




Dla 4 osób

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 grube (ok. 1 cm) plastry wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża zielona papryka
  • 1-1,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego
  • 1 szklanka pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki tabasco
  • 100 - 200g krewetek oczyszczonych, surowych
  • 2 łyżki natki pietruszki


Duża patelnia lub garnek który będziemy mogli wstawić po smażeniu na kuchence do piekarnika.

1. Najpierw przygotowujemy  wszystkie składniki. Ryż płuczemy na sitku po zimną, bieżącą wodą. Dobrze odcedzamy. Odstawiamy. Boczek kroimy w paski. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Seler kroimy w małe kawałki. Pomidory z puszki rozgniatamy widelcem. Krewetki jeżeli mają pancerzyki to obieramy i myjemy.

2. W garnku lub na dużej patelni smażymy boczek, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy i odstawiamy. Na patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebule i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy, aż się zeszklą, ale nie zbrązowieją. Dodajemy seler i paprykę, smażymy około 3 minuty. Wsypujemy ryż i smażymy około 5 minut, często mieszając, aż ryż stanie się półprzezroczysty. Dodajemy 0,5 szklanki bulionu, pomidory, tymianek, tabasco, sól, pieprz i boczek - mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.

3. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Patenie lub garnek w którym mamy danie szczelnie zakrywamy (może być folią aluminiową) i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki i 0,5 szklanki bulionu, mieszamy i ponownie przykrywamy, dalej wkładamy do piekarnika na 20 minut, aż ryż będzie miękki a bulion wchłonięty.

4. Jeżeli podczas pieczenia ryż wydaje się zbyt suchy dodajemy więcej bulionu, u mnie wystarczyła ta 1 szklanka.

5. Podajemy na ciepło prosto z patelni z dodatkiem natki pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz