2013/06/24

Zapiekanka z łososiem

Ostatnio u bratowej jadłam właśnie taką zapiekankę. Jest bardzo smaczna i szybka w wykonaniu. Bardzo dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Niestety porcja jak dla 1 osoby wychodzi bardzo duża.


Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży prostokąt)
10 pieczarek
1 por (duża biała część)
200g świeżego łososia
1 łyżka masła
pieprz cytrynowy
sól
pieprz czarny
1 łyżka soku z cytryny

Łososia przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Gotujemy go na parze. Pora (tylko białą część) i pieczarki kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym.
Piekarnik nagrzewamy do 200C. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na jednej połówce układamy podsmażone pieczarki i pora, na to układamy podzielonego na kawałki łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny. Całość przykrywamy drugą połówką ciasta. Sklejamy oba płaty i łączenie lekko zwilżamy wodą.
Pieczemy 20 min, górna i dolna grzałka.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz