Kiedy wpadają znajomi, kiedy nie mamy nic na kolacje... sałatka zawsze rozwiązuje takie problemy :)
Potrzebujemy:
paczkę mix'u sałat
opakowanie pomidorków cherry
1 mała czerwona cebula
sos sałatkowy francuski
2 sery camembert
bułka tarta
1 jajko
1 łyżka żurawiny lub ewentualnie 1 łyżka miodu
oliwa z oliwek
olej do smażenia
Do dużej miski wrzucamy opakowanie mix'u sałat. Pomidorki kroimy na połówki, cebulę kroimy w piórka i również wrzucamy do miski. Teraz smażymy ser.
Ser kroimy na ćwiartki, panierujemy w jajku i w bułce tartej. Serki muszą być porządnie pokryte bułką tartą. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kawałki sera na złoto. Zajmuje to około 2 minut. Zdejmujemy z patelni na papier aby odsączyć tłuszcz.
Jeszcze ciepły ser wrzucamy do miski. Sos przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy do sałatki, całość mieszamy i podajemy.
Możemy podać z pieczywem czosnkowym lub z bruschettą. Do tego dobre wino i kolacja gotowa.
Smacznego!
Oryginalny przepis tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz