Fajny, szybki przepis na obiad. Pierś z kurczaka można ugotować dzień wcześniej. Reszta przygotowań jest prosta i zajmuje około 30min. Mięso na krokiety należy dobrze przyprawić aby nie było mdłe, jak gotowany kurczak.
Na około 6 krokietów:
Potrzebujemy
1 podwójna duża pierś z kurczaka
1-2 jajka
1 cebula
1/2 -1 bułka (kajzerka)
1/2 papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
bułka tarta
S&P
natka pietruszki
Pierś z kurczaka gotujemy (jeżeli ktoś używa, można ugotować w kostce rosołowej). Cebulę kroimy w kostkę, paprykę również w kostkę. Podsmażamy, na koniec dodajemy posiekany czosnek. Bułkę moczymy w wodzie po gotowaniu mięsa. Wszystko mielimy w maszynce do mięsa lub w blenderze. Dodajemy sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Wyrabiamy masę. Ręce delikatnie moczymy w wodzie i formujemy krokiety. Rozgrzewamy olej na patelni. Krokiety obtaczamy przed smażeniem w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz