Bardzo fajna sprawa na imprezy. Małe, sycące, kolorowe, można dodać różne dodatki np. paprykę, szczypiorek, natkę pietruszki, pieczarki, zioła i przyprawy. Baza jest jedna, kotlety mogą wyjść bardzo różne w zależności od upodobań.
Na około 10 kotletów
Potrzebujemy:
2 duże filety z kurczakapół papryki czerwonej
2 łyżki natki pietruszki
10dkg sera żółtego
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
mleko ( do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego)
S&P
Będziemy potrzebować dużą miskę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę (ok.1cmx1cm). Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz natkę pietruszki. Do miski trzemy żółty ser i wszystko mieszamy. Dodajemy jajka, mąkę, majonez i pomału mleko, mieszamy aż ciasto będzie miało gęsta konsystencję. Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na 30min.
Rozgrzewamy dużą patelnie z olejem. Dużą łyżką (taką od zupy) nakładamy przygotowaną masę z kurczaka na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety smakują na ciepło i na zimno.
Smacznego!
Mam pytanie, kurczak ma być surowy? czy ugotowany wcześniej? Może głupie jest to pytanie ale wolę się upewnić :) z czym najlepiej podać takie kotleciki ?
OdpowiedzUsuńSurowy, pokrojony w kostkę. Spokojnie się usmaży. Z surówką z białej rzodkwi i świeżego ogórka (to i to trzemy na tarce o grubych oczkach) z dodatkiem jogurtu. Albo do mieszanki sałat dodać pokrojone suszone pomidory, polać sosem z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i odrobiny płynnego miodu :) Smacznego!
Usuń