Potrzebujemy:
Porcja około 10-12 sztuk
1 duże jajko (osobno żółtko i osobno białko)
szczypta soli do białek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki z amarantusa
1 szklanka drobnych płatków owsianych (górskie mielę w blenderze)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
olej do smażenia np. kujawski lub ryżowy
Sos truskawkowy
400g truskawek (mrożone rozmrażamy zachowując sok)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru biały lub brązowy
Rozmrożone truskawki wkładamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru (do smaku), mieszamy aż truskawki trochę się rozlecą, a cukier rozpuści. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie (około 2 łyżek wody). Czekamy, aż truskawki trochę zgęstnieją. Studzimy i podajmy razem z plackami.
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Dodajemy żółtko oraz mleko. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników (można to też zrobić łyżką). W osobnym naczyniu ubijamy białko z szczyptą soli. Dodajemy do pozostałych składników i lekko mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz