2016/11/20

Szybki obiad: Strogonow prawie jak z przepisu Jamiego Olivera

No nie do końca trzymałam się ściśle jego przepisu, ponieważ nie miałam wszystkich produktów. Końcowy efekt i tak jest rewelacyjny. Zmiany jakie wprowadziłam to zamiast ryżu podałam kasze pęczak, nie użyłam steków tylko schabu i dodatkowo dałam suszone grzyby, które moim zdaniem do całości pasują idealnie. Nie lubię korniszonów, ale to danie jest fantastyczne. Danie z cyklu obiad w 15 minut, ja zrobiłam w 30 minut.


Potrzebujemy:
Dla 4 osób

400g schabu bez kości (w oryginale 2 steki z polędwicy wołowej każdy po 200g)
300g pieczarek (mogą być wymieszane pieczarki z boczniakami)
4-5 dużych ogórków konserwowych
2  czerwone cebule
1 pęczek natki pietruszki
1 szklanka kaszy pęczak (w oryginale biały ryż)
1/2 garści suszonych grzybów (w oryginale bez suszonych grzybów)
1-2 łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
sól i pieprz

Pęczak należy przepłukać wodą. Gotujemy go w 2 szklankach osolonej wody, na malutkim ogniu (ja na płycie indukcyjnej kaszę gotuję na poziomie 2), aż kasza wchłonie całą wodę (około 10 minut). Zostawiamy pod przykryciem.
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, aby namokły i zmiękły. W malakserze kroimy na cienkie plasterki ogórki i cebulę. Przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli i 3 łyżki zalewy z ogórków. Wymieszać i odstawić na bok. 
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, grzyby łamiemy na kawałki, dodajemy 1/4 łyżeczkę soli oraz zmiażdżone 2 ząbki czosnku. Suszone grzyby kroimy na kawałki. Smażymy 3-4 minuty i dodajemy 3/4 odciśniętych z zalewy ogórków z cebulą (reszta będzie później wykorzystana do ozdoby) oraz 4 łyżki wody po moczonych suszonych grzybach. Mieszamy i jeszcze smażymy 3 minuty.
Schab kroimy na wąskie około 0,5cm paski, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką (można dodać również ostrej jeżeli ktoś woli bardziej pikantne danie).
Grzyby z ogórkami z patelni przekładamy do miski i na tę samą patelnie wrzucamy mięso. Smażymy. Dodajemy 3 łyżki brandy i podpalamy lub czekamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy z miski odłożoną mieszankę z grzybów i ogórków. Mieszamy. Dodajemy 4 łyżki jogurtu naturalnego i około 50ml mleka. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Gotowe.

Mieszankę mięsną wykładamy na kaszę lub ryż. Całość posypujemy pozostawioną mieszanką ogórków i cebuli.

Smacznego!




2016/11/16

Szybki obiad: Kurczak z rozmarynem i makaron z fasolką i pesto

Kolejny szybki przepis na obiad z cyklu Jamiego Olivera. Sposób gotowania fasolki z makaronem faktycznie przyspiesza całość gotowania, smak fantastyczny. Jamie w swoim daniu użył gotowych płatów makaronu które pokroił, ja użyłam zwykłego makaronu penne. Ilość składników wygląda skomplikowanie, ale danie jest na prawdę bardzo szybkie w przygotowaniu. Pierś  z kurczaka soczysta. Całe danie fajnie prezentuje się na jednym półmisku na kolacje lub obiad. Polecam.


Potrzebujemy 
Dla 4 osób lub dla 2 na dwa dni

2 filety z kurczaka (każdy po około 150g)
Rozmaryn (dobrze mieć świeży)
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
7 ząbków czosnku (w tym 6 w łupinie)
1 świeże czerwone chilli (może być mrożone)
250g fasolki  szparagowej (dobrze gdyby była zielona)
320g makaronu (penne lub łazanki)
200g świeżego szpinaku
8 pomidorków koktajlowych
pęczek bazylii
50g obranych migdałów
50g parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz

Zaczynamy od nastawienia w garnku wody na makaron. Następnie szykujemy kurczaka. Na pergaminie do pieczenia lub papierze śniadaniowym układamy filety, obsypujemy z dwóch stron solą, pieprzem, rozmarynem i nasionami kopru włoskiego. Przykrywamy kawałkiem papieru i rozbijamy wałkiem na równą grubość. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy filety na średnim ogniu. Dodajemy 6 ząbków czosnku w łupinach i chilli. Smażymy, pamiętamy o obracaniu filetów.
Do osolonej gotującej się wody na makaron wrzucamy fasolkę na 3 minuty, następnie dodajemy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Do blendera wkładamy: bazylie, migdały, parmezan, oliwę, sok z cytryny, ząbek czosnku i 1 wazową łyżkę wody z garnka z gotowanym makaronem. Blendujemy, powinno mieć konsystencję śmietany.
Na patelnie z kurczakiem dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Jeszcze smażymy 3 minuty.
Na ostatnią minutę gotowania makaronu i fasolki wrzucamy szpinak. Odcedzamy makaron gotowany z fasolką i szpinakiem (zostawiamy sobie trochę wody z garnka w kubku). Mieszankę makaronu, fasolki i szpinaku przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy pesto i szybko mieszamy. Jeżeli jest za gęste dodajemy trochę wody po gotowanym makaronie. Wykładamy na półmisek.
Kurczaka zdejmujemy z patelni i kroimy na paski. Układamy na makaronie. Do tego ząbki czosnku, pomidorki i dla chętnych do doprawienia dania na bardziej ostro usmażone chilli.

Smacznego!

2016/11/09

Szybki obiad: Klopsiki według Jamiego Olivera

Doskonały, obłędny smak. Ryż z selerem oraz klopsiki w sosie żurawinowym. Obiad z cyklu 15 minut z Jamiem. Pyszny, obłędny. Niesamowite połączenie smaków seler i ryż. Polecam, szybki, pyszny obiad lub kolacja.


Potrzebujemy:
Dla 4 osób

1 korzeń selera
250g mielonej wieprzowiny np. łopatki lub szynki
250g mielonej wołowiny
1 łyżeczka kminku
3 łyżki wódki
1 szkl. ryżu
200g świeżego szpinaku
3 łyżki dżemu z żurawiny
3 łyżki śmietany 12%
1/2 łyżeczki tymianku lub 3 gałązki świeżego
2 łyżki oleju rzepakowego
Duży pęczek koperku
Sól i pieprz


Gotujemy ryż w 2 szklankach wrzątku. Seler obieramy i kroimy na 1 cm kostkę.  W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy seler, dodajemy sól, pieprz i tymianek. Obsmażamy, dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy do miękkości. Uwaga: seler się karmelizuje trzeba uważać aby się nie przypalił.
Mięso mieszamy ze sobą, dodajemy sól, pieprz i drobno posiekany koperek (kilka gałązek zostawiamy do ozdoby). Rozgrzewamy dużą patelnie, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego. Mięso wyrabiamy ręką. Mokrymi rękami formujemy około 20 sztuk klopsików i od razu wrzucamy na patelnie. Dodajemy kminek. Smażymy klopsiki, aż będą przysmażone. Na patelnie do  klopsików wlewamy 3-4 łyżki wódki, podpalamy lub czekamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy żurawinę, smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Można dolać 1/4 szklanki wody, aby sos był rzadszy. 
Do usmażonego selera dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Dodajemy świeży szpinak i przykrywamy garnek pokrywką aby szpinak zmiękł.
Na półmisek wykładamy mieszankę ryżu, selera i szpinaku. Dalej układamy klopsiki i polewamy wszystko sosem. Ozdabiamy koperkiem i podajemy.

Smacznego!