2016/10/29

Łopatka z rodzynkami i morelami

Dla wielbicieli mięsa na słodko.



Potrzebujemy:
Dla 4 osób

450g łopatki wieprzowej
1 duży ząbek czosnku
1 średnia cebula
50g suszonych moreli
1 łyżka rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżka oleju rzepakowego
1 szklanka ryżu
2 szklanki gorącej wody
sól
pieprz
Płuczemy ryż i zalewamy 2 szklankami gorącej wody, solimy i gotujemy. Łopatkę kroimy w 1 cm kostkę przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. W garnku (dobrze mieć garnek który będzie można wstawić do ciepłego piekarnika) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy kminek i kolendrę, delikatnie podsmażamy. Dodajemy cebulę, czosnek, sól. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy mięso i smażymy około 4 minut na średnim ogniu. Morele kroimy na pół i wraz z rodzynkami wrzucamy do garnka. Dodajemy gorącej wody, tyle aby zakryła mięso. Dusimy 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Mięso razem z sosem przekładamy do miski.
Na dnie garnka po duszonym mięsie (nie myjemy go) układamy warstwę ryżu, na to warstwę mięsa, następnie znów warstwę ryżu i mięsa. Odstawiamy na 15 minut, aż ryż wchłonie sos. Garnek można wstawić do ciepłego piekarnika.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Smacznego!


2016/10/06

Zupa selerowa z suszonymi grzybami

Jesień, czas na ciepłe zupy.


Potrzebujemy:
  • 1 średnia bulwa selera
  • 1 średnia marchewka
  • 4 suszone grzyby np. podgrzybki, kozaki
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • kulki ptysiowe
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1,5 litra wody
  • sól i pieprz
Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę również obieramy i kroimy w większe kawałki. Warzywa wkładamy do garnka i dodajemy suszone grzyby. Całość zalewamy około  1,5 litra wody i gotujemy do miękkości. Blendujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietaną. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy drobno posiekanym selerem naciowym.

Smacznego!

Ciasteczka owsiane

Szybkie ciasteczka na jesienne chłody. Ciasteczka są jednomiskowe oraz nie potrzebujemy do nich miksera. Pyszne, chrupiące mogą być z orzechami, wiórkami kokosa, otrębami, migdałami, żurawiną, rodzynkami, suszonymi śliwkami.


Potrzebujemy:

  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki otrębów
  • 1 łyżka mielonego ostropestu
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli

Dodatkowo: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, pestki słonecznika, wiórki kokosowe.

Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy. Jajka mieszamy i dodajemy do suchych składników. Dodajemy dodatki. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodajemy mleko. Mieszamy wszystko łyżką. Masa powinna być gęsta ale łatwo odchodzić od łyżki.
Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy na papierze do pieczenia około 15-20 minut, aż ciasteczka będą rumiane.

Smacznego!