2011/12/30

Jajka sadzone z pomidorami

Jedno z moich ulubionych śniadań. Jajka sadzone na szynce z pomidorami. To danie ma wiele twarzy można dodatkowo dodać ser żółty, szczypiorek, kapary, ser kozi, pieczarki a szynkę wymienić na boczek... Sycące śniadanie doda sił i energii.


Dla 1 osoby

Potrzebujemy:
1-2 jajka
masło do smażenia
2 plasterki szynki
3-4 plasterki pomidora
S&P

Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy plasterki szynki. Czekamy aż się zrumienią. Wbijamy jajka, posypujemy pieprzem. Czekamy aż białko delikatnie się zetnie, dodajemy plasterki pomidora, solimy do smaku. Przykrywamy na 1 min pokrywką i czekamy, aż żółtko będzie o konsystencji jaka nam odpowiada.

Smacznego!

2011/12/27

Pierś z kurczaka w szynce

Zobaczyłam podobny przepis w książce Jamiego, ale tam był dodany parmezan którego nie miałam. pominęłam ten składnik. Ogólnie pierś z kurczaka bardzo smaczna, słonawa dzięki szynce, miękka i soczysta w środku. Do całości dania przygotowałam kuskus według przepisu Nigelli, całkiem nieźle wszystko razem się skomponowało, a przygotowanie obiadu zajęło mi około 30min.



Dla 2 osób

Potrzebujemy:
2 filety z kurczaka
tymianek
S&P
8 plasterków szynki parmeńskiej
200g kuskusu
250ml wrzącej wody
1/2 małej czerwonej cebuli
200g pomidorków koktajlowych
1 łyżka soku z cytryny
1łyżeczka oliwy z oliwek

Filety z kurczaka posypujemy pieprzem i tymiankiem. Każdy z filetów obwijamy szynką. Smażymy na gorącej patelni, kładąc w pierwszej kolejności tą stroną do dołu gdzie są łączenia szynki. Smażymy aż szynka będzie chrupiąca.
Kuskus zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 5 min. po tym czasie mieszamy widelcem aby był sypki. Dodajemy poszatkowaną cebulę i na pół przekrojone pomidorki. Dodajemy sól i pieprz do smaku, a także oliwę z oliwek i sok z cytryny.

Smacznego!

Małpi mózg

Nazwa dość specyficzna. Ciekawe czy nazwa wzięła się od wyglądu czy od tego co ten shot może zrobić z naszą głową :). W każdym bądź razie, z mikstruą tą zapoznał nas kuzyn Kuba na jednej z imprez. Smak słodki, wygląd ... jak na załączonym obrazku, czy polecam? Z całą pewnością.


Potrzebujemy na 1 kieliszek:

25ml Schnapps likier brzoskwiniowy
15ml Bailey's
odrobina grenadyny

Zgodnie z instrukcją Kuby, Bailey'sa wlewamy bardzo delikatnie.

Na zdrowie!

2011/12/23

Piernik z guinnessem

W tym roku na święta upiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam...


Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm

Potrzebujemy:
150g masła
300g golden syropu
200g cukru trzcinowego muscovado
250ml piwa Guinness
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
300g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300ml kwaśnej śmietany
2 jajka

Rozgrzewamy piekarnik do 170C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Do garnka wkładamy: masło, cukier, imbir, cynamon i goździki, wlewamy syrop i guinnessa i wszytko roztapiamy na małym ogniu do jednolitej masy ciągle mieszając.
Zdejmujemy masę z ognia i dodajemy mąkę połączoną z proszkiem i sodą. Mieszamy mikserem aż nie będzie grudek. W osobnej misce mieszamy jajka ze śmietaną. Dodajemy mieszankę do masy piernikowej i ucieramy wszystko na gładkie ciasto.
Przelewamy całość do przygotowanej formy i pieczemy przez 45 min. ( do suchego patyczka).
Ostawiamy do ostygnięcia, można polać polewą czekoladową.

Przepis pochodzi z książki Nigella Lawson "Kuchnia,przepisy z serca domu"
Smacznego!

2011/12/21

Fajitas z kurczaka

Danie to przygotowuję już któryś raz z rzędu, ale zawsze brakuje mi jakiegoś składnika aby potrawa była w 100% zgodna z przepisem. No ale przepisy są po to aby z nich korzystać i modyfikować. W podanym przepisie występuje wędzona papryka. Fajitas przygotowywałam na początku bez niej, bo jej po prostu nie miałam i stosowałam słodką paprykę w proszku. W końcu mam i danie jest zupełnie inne w smaku, więc w miarę możliwości stosujcie paprykę wędzoną. Ogólnie daniem jest proste, kolorowe, pikantne i każdy może po swojemu je komponować na talerzu.



Na 8 szt. tortilli

Potrzebujemy:
1 czerwoną paprykę
1 zieloną paprykę ( lub żółtą)
2 filety z kurczaka
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 limetki
8 pszennych tortilli
olej (do smażenia)
oliwa z oliwek
S&P

Dodatki:
150ml jogurtu naturalnego ( lub kwaśnej śmietany)
guacamole (2 awokado, cebula, sok z limetki)
150g tartego sera
sałata lodowa

Salsa:
1/2 - 1 czerwone chilli
20 pomidorków koktajlowych
kolendra
1 limetka
S&P

Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka. Pierś z kurczaka również kroimy w paski. Do dużej miski wsypujemy paprykę wędzoną, sok z połowy limetki, olej, sól i pieprz. Dodajemy do miski pokrojonego kurczaka oraz paprykę i cebulę, wszystko dokładnie mieszamy najlepiej rękami. Miskę odstawiamy na bok. Rozgrzewamy patelnię grillową ( lub dużą zwykłą patelnie).
Przygotowujemy salsę. Pomidorki kroimy na ćwiartki, siekamy kolendrę (ja zastępuję ją natką pietruszki) i drobno papryczkę chilli. Wszystko wrzucamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz, sok z limonki i oliwę z oliwek. Mieszamy.
Kurczaka wraz z papryką i cebulą oraz marynatą przekładamy na patelnie. Grillujemy około 10 min. aż kurczak będzie złoty. Mieszamy aby się nic nie przypaliło.
Tortille podgrzewamy w piekarniku lub na patelni teflonowej bez tłuszczu.
Tortille kładziemy na talerz lub do koszyka, podajemy w miseczkach: guacamole, salsę, śmietanę lub jogurt oraz drobno podartą sałatę lodową.  Kurczaka podajemy na patelni, polanego przed podaniem połówką soku z limonki.
Co do limonki, to czasami jest dość trudna do zdobycia, albo jest niedojrzała i bez soku. Ja zastępuję ją sokiem z cytryny.

Przepis ogólny pochodzi z ksiązki: "Każdy może gotować" Jamie Oliver

Smacznego!

2011/12/16

Tarta z porem

I znów por w roli głównej. Lubię go :) Tym razem jako składnik farszu do tarty. Połączenie pora ze śmietaną uważam za strzał w dziesiątkę. Dla ułatwienia sobie sprawy oraz skrócenia czasu przygotowania obiadu użyłam gotowego ciasta francuskiego, a farsz przygotowałam dzień wcześniej.


Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 pory (białe części)
150g boczku surowego wędzonego
2 jajka
4 łyżki gęstej śmietany 18% (jak mamy 12% śmietanę i jest gęsta to również ok)
ser żółty

Zaczynamy od farszu. Boczek kroimy w kostkę, a pory w piórka. Podsmażamy boczek i dodajemy pory. Dodajemy sól i pieprz i dusimy, aż por będzie miękki. Studzimy. Foremkę do tarty wypełniamy ciastem. (Ja nie obciążam ciasta np. fasolą, tylko dziurawię widelcem.) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 10 min. Ciasto na pewno trochę wyrośnie, ale się tym nie przejmujemy. Po wyjęciu z piekarnika robimy 4 dziurki w cieście na środku i wówczas ono opadnie, a brzegi zostaną pięknie wyrośnięte.
Mieszamy śmietanę z jajkami dodajemy trochę soli i pieprzu  (można dodać gałkę muszkatołową). Wlewamy do podduszonych porów i mieszamy. Całą mieszankę przekładamy na ciasto francuskie, posypujemy serem i pieczemy w 180C ok.15 - 20min.

Smacznego!

2011/12/11

Śledziki imprezowe

Poniższy przepis na śledzie otrzymałam od mojej mamy. Śledziki robi się bardzo szybko, niestety czas oczekiwania jest dość długi, ponieważ muszą postać w lodówce ok. 4 dni. Przepis można modyfikować według swojego uznania. Podstawowy przepis jest oparty na takich przyprawach jak: majeranek, goździk, jałowiec, listek laurowy oraz ziele angielskie i pieprz. Oczywiście ten skład można modyfikować i dodawać swoje dodatki np. koncentrat pomidorowy lub ogórek kiszony czy bardziej na słodko z jabłkiem. Śledzie świetnie sprawdzają się na imprezach.



Potrzebujemy:
4 podwójne płaty matjasów
1 cebula
zalewa:
1 cytryna
2 ząbki czosnku
sól
1/2 łyżeczki cukru
2 - 3 łyżki oleju
przyprawy:
1/2 łyżeczki pieprzu (polecam pieprz kolorowy)
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
5 goździków
1 łyżeczka majeranku
4 owoce jałowca
dodatkowo dodałam chilli

4 podwójne płaty matjasów z zalewy octowej (z dużych białych wiaderek co są w sklepach rybnych). Kupujemy tylko białe, za żółte dziękujemy. Następny krok, to musimy zdjąć z nich skórę. Najłatwiej to zrobić zaczynając od strony ogona i ciągnąć w stronę głowy, robimy to delikatnie aby nie uszkodzić śledzia. Teraz kroimy na 1,5 cm kwałki każdy pojedynczy płat. Układamy pierwszą warstwę w naczyniu i przygotowujemy mieszankę przypraw najlepiej w moździerzu ale jeżeli nie mamy to wystarczy np. miska i pałka do ucierania cista lub papier śniadaniowy i wałek. Wszystkie przyprawy wrzucamy do moździerza i mocno ucieramy, aby wszystkie przyprawy były drobne ale nie może to być miałki proszek. Posypujemy uzyskaną przyprawą pierwszą warstwę śledzi i układamy kolejną warstwę śledzi i znów posypujemy przyprawą.
Cebulę kroimy w piórka i zalewamy wrzątkiem. Tak sparzoną kładziemy na ostatnią warstwę śledzi.
Teraz czas na zalewę. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, czosnek, olej, cukier i sól. Tak przygotowanym sosem zalewamy śledzie. Całość przykrywamy i zostawiamy w lodówce.

Smacznego!

2011/12/06

Makaron z leśnymi grzybami

Jesienią dostałam od mamy zamrożone grzyby leśne. Lubię zjeść je w weekend na śniadanie usmażone z cebulką, kiełbaską i jajkiem. Lecz teraz nie o tym, tylko o makaronie z grzybami i chili. Obowiązują tylko grzyby leśne. One nadają smak i aromat potrawie.



Na 4 porcje

Potrzebujemy:
225g grzybów leśnych
150ml rosołu wołowego
100ml czerwonego wina
1 puszka pomidorów (zmiażdżone na sos)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
świeżo posiekana bazylia
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili
400g penne
S&P

Pokrojone grzyby podsmażamy około 5min. Dolewamy rosół i wino. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15min. Dodajemy pomidory, koncentrat, cukier, bazylię. Solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy jeszcze 30min.
Na drugiej patelni lekko podsmażamy chili i czosnek, cały czas mieszamy. Dodajemy chili i czosnek do sosu grzybowego z pomidorami.
Makaron gotujemy al dente. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos, mieszamy i podajemy.

Smacznego!

2011/12/04

Ciasteczka

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... A mnie wzięło na pieczenie ciasteczek, kupiłam ostatnio puszki metalowe na ciastka, więc co tak będą stały puste. Pierwsze są czekoladowe, a raczej powinnam napisać kakaowe. Ciasteczka są miękkie, ale później pyszne, chrupkie i świetnie smakują popijane szklanką mleka...
Drugie ciasteczka są z przepisu Marty, są proste w przygotowaniu, pieką się 7 min, są mało słodkie i rozpływają się w ustach. Z podanej ilości wychodzi ich bardzo dużo, ale to dobrze, bo można zjeść ich cała puszkę...


24 szt. ciasteczek czekoladowych

Potrzebujemy:
300g mąki pszennej
250g miękkiego masła
150g cukru
40g kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa
2 łyżki kakao
175g cukru pudru
około 60ml wrzątku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
posypka

Nagrzewamy piekarnika do 170C a blachę wykładamy papierem do pieczenia (możemy użyć maty sylikonowej). Do dużej miski wkładamy miękkie masło i cukier. Ucieramy do lekkiej, puszystej masy. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze do pieczenia i pieczemy około 10 - 15min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Aby zrobić polewę musimy wymieszać kakao, cukier puder, ekstrakt waniliowy i wrzątek. Wszystko mieszamy w garnku, podgrzewamy aż zrobi się jednolita masa i odstawiamy na 5 min.
Smarujemy ciasteczka i posypujemy posypką póki polewa nie wyschnie.

Ps. Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie".

Ciasteczka śmietankowe

Potrzebujemy:
3 żółtka
4 szkl. mąki pszennej
1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
1 kostka masła

Wszystkie składniki zagniatamy i chowamy ciasto na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Piekarnik nagrzany na 175C i pieczemy około 7min, aż będą złote. Wyjmujemy i studzimy. Z białek które zostały ubijamy delikatnie pianę (tylko nie na sztywno, ma być lekka pianka). Na talerzyk wysypujemy cukier (brązowy lub biały). Bierzemy ciasteczko, maczamy w piance i w cukrze. Gotowe.

Smacznego!

2011/12/02

Nadziewane muszle

Chodził za mną przepis na nadziewane muszle z makaronu. Taki duży makaron nadziewany szpinakiem i serem. Niestety przepisy jakie przeglądałam wymagały składników jakich akurat nie posiadałam w swojej lodówce, więc postanowiłam zrobić zapiekankę z tego co mam, a podstawy miałam: makaron, szpinak i pomidory. W lodówce jeszcze znalazłam...


Dla 4 osób

Potrzebujemy:

450g mrożonego szpinaku - liście
1 pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 puszki pomidorów
makaron duże muszle ( kupiłam w Sieci34)
1/2 kostki fety
bazylia
chilli
ocet balsamiczny
ser żółty do zapiekania
S&P

Pierś kurczaka gotujemy. Szpinak rozmrażamy (można na patelni), podsmażamy z solą i czosnkiem. Studzimy i drobno siekamy. Pierś z kurczaka po ugotowaniu również drobno siekamy. Szpinak i kurczak lądują w misce. Dodajemy fete (mi wyszło do smaku pół kostki, można dodać więcej), solimy i pieprzymy. Farsz odstawiamy.
Siekamy drobno cebulę i chilli. Rozgrzewamy w garnku trochę oleju i podsmażamy cebulę aż zmięknie. Dodajemy chilli. Następnie dodajemy 2 puszki pomidorów, szczyptę cukru, bazylię (może być świeża) i pieprz do smaku oraz ocet balsamiczny. Dusimy około 5 min. Jeżeli pomidory były w całości to należy sos potraktować blenderem. Sosu nie przykrywamy pokrywką.

Nastawiamy piekarnik na 180C.
Do płaskiej brytfanki lub innego naczynia do zapiekania wlewamy sos. Farszem nadziewamy muszle z makaronu po sam czubek. Ja muszli nie gotowałam przed nadziewaniem, ale kiedy układałam w naczyniu całe ciasto było zanurzone w sosie, tylko czubek z farszem był na wierzchu. Układamy muszle i posypujemy startym serem. Naczynie wkładamy do piekarnika na 30 min.
Smacznego!

2011/12/01

Strogonow z kurczaka i pora

Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Smak jest bardzo delikatny, a kurczak soczysty. Fantastycznie smakuje z ryżem. Potrawa dla mnie bardzo wiosenna, myślę że aktualnie każdemu przyda się chociaż na talerzu odrobinę wiosny.



Na 2 porcje

Potrzebujemy:

2 torebki ryżu
duża garść pieczarek lub boczniaków
1 podwójna pierś z kurczaka
1 duży por (biała część)
1 łyżka masła
1 kieliszek białego wina
pęczek natki pietruszki
250ml śmietanki do sosów
1 cytryna
S&P

Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Myjemy pora, a następnie kroimy w plasterki. Grzyby również kroimy w plasterki a kurczaka w kostkę (nic nie musi być pokrojone idealnie). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i 1 łyżkę masła, wrzucamy pora, wlewamy białe wino oraz szczypta soli i pieprzu. Dusimy pod przykryciem 5 min. Dodajemy kurczaka i większą część posiekanej pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy i dusimy 10 min. Odcedzamy ryż. Przed podaniem posiłku doprawiamy jeszcze sokiem z cytryny, a na talerzu posypujemy resztką natki pietruszki.

Ps. Przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować" - Jamie Oliver

Smacznego!